Dopingtestat

Om inte dina produkter är certifierat av NSF eller ”Informed-Choice” så bör du inte lita på dem.
De flesta tillverkare av kosttillskott som används av idrottsmän/kvinnor säger det ena och det andra som sina produkter men hur många kan egentligen backa up informationen?

  • Idag finns relativt lite regler för kosttilskott
  • Många tillverkare sysslar med ”falsk etikettering” där man påstår att deras produkt innehållersaker som inte ens finns i. Det finns också fall där man utelämnat ingredienser som faktiskt finns i förpackningen. Varför tror du själv att några elitidrottsutövare åker fast för doping genom kosttilskott varje år?
  • Ibland förekommer till och med att företag, utan onda intentioner, skickar ut farliga substanser i sina produkter. Detta helt utan deras vetskap. Vid användandet av billiga/lågkvalitativa råvaror kan deras produkter utsättas för ”cross-contamination” (blandning) med förbjudna substanser.
  • Om du är en elitidrottsutövare som dopingtestas så är valet enkelt. Du skall absolut välja produkter som är klassade som helt fria från farliga substanser, testade av en oberoende tredejepartskälla (företag som testar produkter av detta slag) och som använder ISO 170025 och/eller NSF/ANSI-standard 173 samt har en historia av ett framgångsrikt samarbete med olika idrottsförbund

 

NSF-certifiering

I över 65 år har NSF tillhandahållit, tredjehands-certifiering för mat, vatten och andra livsmedel. NSF-certifieringen för sport används av de stora professionella ligorna såsom NFL, MLB, LPGA, PGA, NHL och CCES för att se till att de tillskott utövarna intar, är fria från alla förbjudna substanser.

NSF är med och godkänner råvaror, formulerar innehållsförteckningar samt genomför rigorösa tester av slutgiltiga produkter. NSF är med genom varje steg av produktionen av många kosttillskott för att se till att de är säkra och innehåller exakt det som står på förpackningen. http://www.nsf.org/

 

Informed-Choice och dess arbete.

År 2007 startade, HFL Sport Science, det så kallade Informed Choice-programmet. Detta program är en av världens största oberoende 3:e-partslaboratorier som sysslar med dopingkontroller.
HFL har gjort dopingkontroller sedan 1963.
Informed Choice söker förbjudna substanser i tillskott som man sedan certifierar enligt WADA/IOC (Internationella Olympiska Kommitén).

När tillskotten och dess tillverkare får HFL:s godkännande vet man att tillverkningen och slutprodukten är av högsta kvalitet och helt fri från förbjudna substanser och stimulanter.
Allt testande av Informed-Choice-produkter görs på HFL:s laboratorier som är ett ISO-certifierat (17025) laboratorium.
ISO 17025 standard garanterar att om man hittar substanser som avviker från HFL:s lista identifieras dessa direkt och klassas som ”positiva”.